Saturday, 28 June 2014

The Ramadan.

ramadan finally arrived..
bulan yang dinanti-nantikan..
oleh seluruh yang beragama Islam..
bulan yang penuh dengan keberkatan..
penuh dengan keajaiban..
penuh dengan ganjaran..
yang berlipat ganda..



dan pada bulan ni gakla..
bulan yang dijangka dapat save duit..
definately takkan berjaya..
eventhough tak makan langsung di siang hari..
bahkan paling banyak spend duit bulan ni..
dengan duit raya..
baju raya..
bazaar..
adehh..



anyway..
selamat berpuasa buat semua yang berpuasa..

solat fardu jangan dilupakan juga..


p/s:
jangan lupa niat puasa..


Sekian.

The Amazing Race For Elderly 2014

since aku sangat terlampau busy..
banyak benda yang tak dapat nak diupdate..
sampai kan tatabahasa pun dah tahpape..
and by referring kepada tajuk ni..
actually previously aku pernah termention a bit..
pasal program ni..
tapi tak cerita pun in details..

basically event ini adalah untuk memberi pendedahan yang lebih..
kepada golongan elderly terhadap IT..
and hopefully event ini.. 
andai kata jika tak dapat nak cover secara menyeluruh..
atleast sedikit pun dah cukup memadai..

but anyhow..
the program was a success..
and telah fullfill the objectives and requirements of the events..
itu pun menurut 'lecterur yang evaluate'..

for me this event telah banyak bagi impak pada kami..
since we (aku and lia) + and others i guess..
telah sacrife banyak masa, wang and tenaga..
bagi menjayakan event ini..


- daripada mendapatkankan sponsor..
which are goodies bag from MOSTI (minister of science and technology)..
and KKMM (kementerian komunikasi dan multimedia)..
daripada sini baru kami belajar yang actually tak susah pun nak apply sponsor..
especially from kementerian..
i guess kalau kita buat cepat and bersungguh..
probably..
ahh nevermind..

dell sponsor sticker kereta je ceitt..

- buat tag nama..
benda ni aku tak rasa macam beban sangat..
since tak melibatkan kos sangat pun..
sebab kitorang just guna voucher buku 1 malaysia..
untuk beli benda-benda ni..
atleast apa yang kami gunakan pun ni..
untuk tujuan pembelajaran..
ayat cam hampeh..

buat pakai microsoft paint tu yang takleh bla tuhh..

- baju aktiviti..
baju aktiviti ni pada awalnya..
mendapat tentangan daripada most of the team members..
since nampak macam ridiculous and buang duit..
but actually baju ni sangat memainkan peranan dalam keseragaman sesuatu event..
pada awalnya ingat nak makap..
tapi since nak tarik minat semua untuk buat gak..
terpaksa kami tanggung sedikit kos tu..
actually lia jela yang tanggung..
dah dia yang nak amik risk..
adehh..

thanks to the designer (aku tak ingat siapa yang design) and chik (abang ipar) sebab tolong printkan baju..
warna merah adalah untuk peserta dan biru adalah urusetia..


- sediakan doctor untuk pemeriksaan kesihatan..
nasib baik aku ada adik doktor..
and tengah cuti pulak time tuh..
amat rugilah kalau aku tak utilize resources yang ada dengan sepenuhnya..
and in the end..
dengan adanya mereka ini.. 
secara tak langsung kita telah berjaya membuang sedikit masa sementara untuk tunggu VIP..

adik aku ni part-part nak belakon depan kamera ni memang cerdik sangat..

with the doctors...


- and lastly planning the activity.. 
bila fikir balik pasal aktiviti ni..
penat nak brainstorm and sediakan bahan tu..
macam haram penat gila..
nasib baik team bagi kerjasama yang padu..
and siap on time..
thanks guys..

team activiti + yuzi photographer..

ni antara activity yang kitorang plan untuk golongan elderly tersebut..
malas nak tulis satu-satu..
since dah siap buat video bagai..
so probably through video ni.. 
boleh nampak secara general.. 
activity yang telah dijalankan secara tak langsung..


qr code - pendedahan terhadap qr code..



game world - pendedahan terhadap console ps3 and xbox..



draw something - pendedahan terhadap apps untuk draw..



matching apps - pendedahan terhadap application secara general..



ballons - pendedahan terhadap google translate? ahaha..



IT crossword - pendedahan terhadap IT secara general..



jika dilihat kebanyakkan aktiviti..
tidak banyak melibatkan aktiviti fizikal..
since kita sedia maklum peserta datang dari kalangan elderly..
and kita tak tahu sejauh mana tahap kesihatan mereka..
cukup sekadar dapat memberi sedikit pendedahan..
plus kalau nak bercakap pasal teknologi itu sendiri.. 
teknologi itu sendiri sentiasa berubah..
dari masa ke masa..

and definately it was fun..


the committee members..

atleast aku just cerita part yang aku + lia ada buat + campur tangan + faham jelah..
other than that..
aku tak sure sangat..
andai kata ada orang nak buat aktiviti serupa macam ini in the future..
untuk part activity la most probably..
boleh la jadikan ini sebagai reference..
ewah suka-suka je aku..
selambe sudehh..

hehehe..

p/s:
esok exam..
not sure kenapa aku beriya sangat menulis ni..
not buat documentation malas..
adehh..

Sekian.

Tuesday, 17 June 2014

The Father's Day

semua orang pun sedar..
yang seorang bapa..
sangat mainkan peranan yang besar..
dalam sesebuah keluarga..



suatu ketika dahulu..


tapi mereka sering di abaikan..
dalam permainan ini..
anak lelaki akan ikut mak..
anak perempuan akan ikut suami..
atleast itulah yang aku faham..
serba sedikit..
hehe..



aku pun tak nak rapat sangatla..
dengan anak lelaki aku..
nanti in the end..
aku gak yang kecewa..
bila at one point dia dah start..
menjauhkan diri gak..

haha..


nanti kalau pergi sarkas aku nak buat camni gakla kat anak aku..


eventho abah jarang ada di sini..
memandangkan sibuk mencari rezeki untuk menyara keluarga..

tapi still aku percaya..
dengan berkat dan doa daripadanya 

telah membuatkan..
aku menjadi manusia yang sangat hebat!

yeahhh!


aku dan abah yang sangat hebat!


selamat hari abah..
semoga dengan hari abah ini..
semua abah-abah di seluruh dunia akan bekerja lebih keras..
and jasanya akan dikenang sampai bila-bila!

p/s:
banyak sangat benda yang aku dah miss..
tak sempat nak tulis..
sebab terlampau busy..
ahhh..

Sekian.