Wednesday, 1 October 2014

The Tahnik.

seperti sedia maklum..
amalan tahnik atau belah mulut..
merupakan amalan yang pernah dilakukan oleh nabi SAW..
pada hari ketujuh kelahiran bayi..
ini termasuk jugaklah cukup rambut bayi...
and bagi nama..
and so aku pun buat lah juga..
sekadar cukup syarat untuk nak dapatkan pahala tu..
kalau aku silap boleh la mention pada ruangan komen tu ye..
alat-alat untuk tahnik yang kami gunakan..
termasuklah kurma dan air zam zam..


gambar dari ruang udara..


kebetulan hari ketujuh tu pun jatuh pada hari jumaat..
and since hari jumaat tu pun hari bekerja..
so aku just sempat ajak imam kawasan rumah dan wing man dia je..
tu pun sebab depa dah pencen and ada kelapangan..
and terpaksa gak aku belakon ramah sebab depa dah sudi datang..
alahaiii..


konon-konon ramah ni..


and tak lupa gak pada family members yang available time tu..
bagi menyerikan sikit suasana majlis..
dengan mata anak sedara bengkak ..
sebab time tu tengah musim sakit mata..
ahaha..


muklis sakit mata..


belah mulut sket..



and since ini first time jugak..
aku diberi peluang untuk cukur kepala budak..
aku pun buat la bersungguh-sungguh nih..
atleast ada nampak la gak kesungguhan tu kan..
dah bila buat tu pun amik masa..
and perlukan kesabaran dan kosentrasi yang agak tinggi..
campur dengan kepala tak mau duduk diam..
and tambah pulak kepala bayi pun lembut..
nak tekan kuat-kuat time mencukur tu plak kang..
mau tinggal kesan kemek..
pening gak kepala aku nanti..
so again..
aku pun buat gakla sekadar yang mampu je..
kah kah kah..


kesungguhan bermula..


ali cuba meraih simpati..


hasil ala kadar aku kah kah kah..



untuk cukur ni..
aku just guna pisau cukur yang biasa orang guna untuk cukur misai tuh..
nak guna pisau lipat tak reti..
kang makin bukan bukan pulak jadinya..
actually aku saja nak tinggal rambut sikit..
supaya later in future..
dia bolelah tengok balik karya aku yang kreatif ni..
and nak bagi chance kat family lia..
untuk saksikan karya aku masa aku hantar depa balik..
untuk berpantang..
kah kah kah..


rambut yang nak ditimbang tapi tak timbang-timbang lagi..


in the end lia punya kakak sudah bagi settle semua..


p/s:
hari ni sebenarnya aku tengah tunggu boss available..
tapi asyik away je memanjang..
haihh laa..
ada hal mustahak nak dikeutarakan ni..


Sekian.

No comments:

Post a Comment