Wednesday, 15 October 2014

The Akikah I.

Last weekend adalah majlis akikah anak sulung aku..
actually aku pun takde la nak buat cepatt sangat..
tapi sebab abah dah push suruh buat cepat..
so terpaksa la buat gak..
and yang bestnya anak maryam pun keluar on time..
before hari majlis..
so dapat lah disekalikan majlis tu..
so in total ada 4 ekor kambing lah..
yang selamat disemelihkan..


imam yang tolong semelih gak..


tengah ready dengar taklimat..


aku tengah check urat ni.. haa!


aku bagi hitam putih sket sebab tak nak bagi korang nampak darah..


alang-alang dah bayar tu macam nak try la jugak..
kasi satu kali potong kepala..
bukan selalu dapat buat.. 
selama ni pun yelah..
kita semua pun belajar teori je..
tu pun time zaman sekolah..
berapa tahun lepas tah..


dan yang paling penting..
nak kene ada nama la untuk anak yang nak di akikahkan tuhh..
supaya later dapat la diniatkan untuk nama anak tuhh..
part ni pun aku tak ingat gak dulu ada belajar gak..
tapi since dia dah kata gitu..
aku follow jela.. 
disertakan dengan selawat sket..



adik aku pun tolong gak..


gotong royong melapah daging..


tulang..

dan daging..


lokasi ladang kambing ni dekat area nilai..
jalan nak menghala ke labu seremban..
kebetulan owner adalahh pegawai dekat ofis umi..
therefore tak memasal aritu aku kene bangun awal..
sebab dia nak jaga impression dia..
sekali pegawai dia yang sampai lewat..
cehhh...


korang musti ingat harga pasaran..
untuk seekor adalah 400 kan..?
kalau ya memang taklahh..
sebab harga sekarang dah naik dua kali ganda..
actually maybe dah naik lama la kot..
just aku yang tak aware..
kah kah kah..


p/s:
settle gak satu hal..
yeah..

Sekian.



Wednesday, 1 October 2014

The Tahnik.

seperti sedia maklum..
amalan tahnik atau belah mulut..
merupakan amalan yang pernah dilakukan oleh nabi SAW..
pada hari ketujuh kelahiran bayi..
ini termasuk jugaklah cukup rambut bayi...
and bagi nama..
and so aku pun buat lah juga..
sekadar cukup syarat untuk nak dapatkan pahala tu..
kalau aku silap boleh la mention pada ruangan komen tu ye..
alat-alat untuk tahnik yang kami gunakan..
termasuklah kurma dan air zam zam..


gambar dari ruang udara..


kebetulan hari ketujuh tu pun jatuh pada hari jumaat..
and since hari jumaat tu pun hari bekerja..
so aku just sempat ajak imam kawasan rumah dan wing man dia je..
tu pun sebab depa dah pencen and ada kelapangan..
and terpaksa gak aku belakon ramah sebab depa dah sudi datang..
alahaiii..


konon-konon ramah ni..


and tak lupa gak pada family members yang available time tu..
bagi menyerikan sikit suasana majlis..
dengan mata anak sedara bengkak ..
sebab time tu tengah musim sakit mata..
ahaha..


muklis sakit mata..


belah mulut sket..



and since ini first time jugak..
aku diberi peluang untuk cukur kepala budak..
aku pun buat la bersungguh-sungguh nih..
atleast ada nampak la gak kesungguhan tu kan..
dah bila buat tu pun amik masa..
and perlukan kesabaran dan kosentrasi yang agak tinggi..
campur dengan kepala tak mau duduk diam..
and tambah pulak kepala bayi pun lembut..
nak tekan kuat-kuat time mencukur tu plak kang..
mau tinggal kesan kemek..
pening gak kepala aku nanti..
so again..
aku pun buat gakla sekadar yang mampu je..
kah kah kah..


kesungguhan bermula..


ali cuba meraih simpati..


hasil ala kadar aku kah kah kah..



untuk cukur ni..
aku just guna pisau cukur yang biasa orang guna untuk cukur misai tuh..
nak guna pisau lipat tak reti..
kang makin bukan bukan pulak jadinya..
actually aku saja nak tinggal rambut sikit..
supaya later in future..
dia bolelah tengok balik karya aku yang kreatif ni..
and nak bagi chance kat family lia..
untuk saksikan karya aku masa aku hantar depa balik..
untuk berpantang..
kah kah kah..


rambut yang nak ditimbang tapi tak timbang-timbang lagi..


in the end lia punya kakak sudah bagi settle semua..


p/s:
hari ni sebenarnya aku tengah tunggu boss available..
tapi asyik away je memanjang..
haihh laa..
ada hal mustahak nak dikeutarakan ni..


Sekian.