Wednesday, 30 April 2014

The Che Jae

yes..
today is my birthday..
but i am not writing about it..
since benda tu can be postpone later..
today we received a sad news..
my dearest nenek saudara, che jae..
had just passed away..
at 6pm +..


she had been a wonderful women..
sepanjang hayatnya..
sangat humble..
sangat baik..
sangat rajin dengan kerja-kerja kebajikan..
i cant even think of something bad..
about her..
surely..
you'll be missed..


and that is why..
eventhough aku baru je sampai..
at cameron highland around 3pm..
aku sanggup je turun semula..
on that same day..
and balik rumah..
untuk meratap wajahnya..
buat kali terakhir..
tomorrow..


semoga rohnya akan sentiasa..
dicucuri rahmat..
oleh Allah SWT..
al-fatihah buat allahyarhamah norjan binti noor..


p/s:
for me..
akan ada certain orang..
bukan semua..
yang aku sangat terhutang budi pada mereka..
yang apabila mereka mati..
aku nak sangat attend funeral mereka..
so that i can give my last respect..


Sekian.

Tuesday, 29 April 2014

The Amazing Spiderman 2.

tonight we went to one utama..
to watch amazing spiderman 2..
yeee..
aku memang tak suka tengok wayang..
but since dapat tiket free for the premier..
from nuffnang..
so why not..
selambe jelahhh..
plus aku nak bagi kat orang..
tapi semua macam tak nak je..
so aku layankan jelah..
dengan cik lia..




the premiere


sampai-sampai kat kawasan tgv one utama tuu..
elok lepas naik escalotor betul-betul dekat depan tuu..
dia ada letak port untuk bergambar..
gaya macam spidey..
hahh..
memang tak nak kalah la..
baik mak budak..
mahupun bapak budak..
tudiaa aihh..


gaya tidur..


gaya sebelah tangan..


gaya dah bangun dari tidur dan terus workout..



gaya nak turun tidur kat katil..




gaya merangkak..


sebenarnya rasa macam nak buat.. 
gaya macam-macam lagi..
tapi macam orang lalu lalang..
konon-konon bagi signal..
dah la tuh orang lain pun nak mencuba gak..
so terpaksa lah mengalah..
heehuu..
petang tu which is earlier before tayangan.. 
sempat pergi ke ikea..
untuk konon-konon nak pergi..
check perabot baby..
sekali apa pun tak beli aihh..
pergi makan meat ball ada..


1st time makan kat tepi tingkap ikea..


penyeri hari-hari..


by the way lupa nak bagitau..
ada movie spoiler..
awek spiderman mati dalam cerita ni..
sedih..?
tak perlu..
dia dah ada makcik dia untuk jaga dia..
takperlu nak stress sangat..
hangpa bukan follow sangat cerita ni..
hihihi..


p/s:
tadi sempat scan baby..
anak aku macam tak berapa nak peyegan sangat..
and so aku dah tau jantina anak aku..
rasa macam sangat best ni..
tapi tak nak cakap lagi la..
heehuu~

Sekian.


Monday, 28 April 2014

The Time Boxing.

just some knowledge..
that i would like to share with you all..
this might be boring..
you can ignore the post if you find it not interesting..
today we had presentation on.. 
agile techniques and principles..
and for my part..
i had done one of the seven technique mentioned by boss..
which is time boxing..


by myself..


time boxing..


in other word..
time boxing is a technique where..
we allocate certain amount of time..
for each of our task..
let say..
task 1 - 1 hour..
task 2 - 1 hour..
task 3 - 1 hour..
and from there..
we only do our task.. 
according to the time we had allocated..
and when the time is done for each task..
eventhough the task is not completed..
you will need to stop doing that particular task..
and move to the next task..
and it kept on going..
until the work is completed.


the benefit..


1. increased focus..
example: 
when you allocate your time for 1 hour..
only to answer all your emails..
your focus and thoughts..
will then only goes to emails only..
after that 1 hour is done..
stop doing the emails..
and start doing other task..

2. curbs procrastination..
example: 
let say if you allocate your time for half an hour..
it might be impossible to completely.. 
finish all the programming..
so instead you probably want to start by spending.. 
your half an hour doing some draft..
instead of doing the whole programming..

3. time consciousness..
example: 
the moment you will start realizing..
when you spend your time..
surfing the internet..
facebook, twitter, etc..
and not to question..
where the time goes..

4. free and easy..
example: 
go to google..
and search for timer software online..
everything relating for timing is there..
and free..


to step is simple and straight to the point..


the conclusion..


the references..


p/s:
lia punya part semalam..
aku yang tolong preparekan..
which is on relative estimation..
walaupun malas-malas..
kesian tengok terkapai-kapai..
buat lagi kerja last minit..
hehehe..


best explanation on relative estimation..


*let me know if my explanation seems confusing in the comment below..

Sekian.

Sunday, 27 April 2014

The Bentong

yesterday we had our class..
and like always..
ended at 6pm..
dan tiba-tiba la pulak akak yang due..
sepatutnya 4 may..
tiba-tiba dah tak tahan nak bersalin..
so terpaksa bergegas ke bentong..
untuk pergi melawat kawasan di sana..


kitorang sampai dalam pukul 9 lebih..
kat apartment kediaman mereka..
before going to the hospital..
setelah 'berjalan-jalan' ..
untuk cari tempat makan..
and apartment tu sendiri..
and time tu pulak abang boleh tak bagi balik..
aku dah siap bagi alasan macam-macam..
dan semuanya tak berkesan..
siap sediakan baju-baju baru..
untuk suruh kitorang stay..
ni yang aku lemah ni..
adehh..


at the end of the day..
nampak gaya pun..
macam kene mengalah dah ni..
siap lia pun tak nak membantu aku
untuk tolong create excuses..
so terpaksa bertapak jelah di sana..
and after that pergi ke hospital..
untuk melawat 'orang baru' dalam family..
and like all other babies..
memang comel lah..
anak ketiga akak ni..
and syukur lahir dalam keadaan..
sempurna segala fizikal..
nama maybe terlalu awal untuk diumumkan..
tapi yang pasti seorang lelaki..



still tak nak buka mata lagi..



lia kalau bergambar tak nampak gigi tak sah.. 
hihihi..


so today..
setelah seharian berada di bentong..
and mak pun dah sampai tengahari tadi.. 
untuk teman akak berpantang..
nak tak nak memang kena balik jugak..
esok kerja nih..
siap ada presentation lagi..
boss kami ni memang tak suka..
tengok kami bersenang-lenang..
tu yang atleast kena bagi kitorang buat something..
even benda remeh camni..

p/s:
actually i did had a great time at bentong..
playing with cinta..
*cinta adalah anak saudara saya..

Sekian.

The One We Won 4-0 Against Norwich City.

episod untuk moyes meneruskan kerjaya..
di manchester united berakhir..
setelah tewasnya kelab itu.. 
dengan everton tempoh hari..
dan ini telah menambakan kesedihan bagi kebanyakkan pihak..
terutama sekali bagi pihak lawan / rival team..
mana mungkin satu team yang digelar juara season lepas..
dengan kekuatan skuad pemain yang sama..
telah gagal mempertahankan gelaran tersebut..
bahkan lebih teruk tidak dapat kekal di tangga empat teratas..
ekoran daripada pemecatan ini..
encik giggs telah di point kan..
untuk menjadi manager sementara..
bagi team ini..


encik giggs..


dan semalam telah menyaksikan perlawanan liga..
diantara manchester united dengan norwich city..
berkesudahan dengan kemenangan pertama..
dibawah kendalian encik giggs..
dengan jaringan 4-0..
di laman sendiri..
oleh rooney - 2 gol..
dan mata - 2gol..
actually aku sempat tengok first half je..
memang sangat bosan sebab..
gol 1st adalah penalti..
dan aku tak tahu pulakk..
3 gol seterusnya adalah during 2nd half..
adehh..


game awal pagi tadi..


1st goal by rooney..


2nd goal by rooney..



3rd goal by mata..


4th goal by mata..


rooney - man of the match..


harapannya this time..
dengan kendalian ryan giggs..
selaku pemain yang paling lama beraksi..
dengan kelab manchester united..
dan lebih mengenali selok-belok..
taktik fergie sendiri..
dapat kembalikan kegemilangan..
kelab ini season depan..

p/s:
ryan giggs.. 
tearing you apart since 1991..
haihh..

credit to @zairulism for the videos

Sekian.



Wednesday, 23 April 2014

The Insurance

benda first sekali apabila..
kita mendengar perkataan..
insurance..
sudah semestinya kita akan..
sehabis baik cuba..
untuk mengelakkan diri..
daripada menghampirinya..
kerana ianya sudah pasti..
melibatkan wang perbelanjaan..
yang mana kita tak nampak..
ke mana ianya mengalir..
that was what i assume..
and i can think of..
in the first place..



dan lebih menarik lagi..
apabila tiba-tiba akan hadirnya..
panggilan dari nombor yang tidak dikenali..
yang sudah pasti..
aku terpaksa terima panggilan tersebut..
yang selalunya aku sangkakan..
call for an interview untuk job..
but end up..
calls from the insurance people..
pada mulanya aku memang..
akan melayan call-call ini..
tapi setelah beberapa ketika..
call ini lebih menjurus ke arah kepaksaan..
lantas aku akan segera..
end the call..



for me it is rude..
apabila you get other people's number..
dan kemudiaanya..
gunakan untuk kepentingan diri..
why would you help someone yang..
kau sendiri tak kenal background dia..
and at the same time..
nak paksa untuk beli your service..
dia tak ubah macam jual produk MLM..
siapa yang suka kena beli produk MLM ni..

kan..?
okay..
aku silap..
aku je yang tak beli..
adehh..


semua orang pun sayangkan..
nyawa masing-masing..
tak siapa pun akan tahu..
bila tiba hari sakit dan kematian..

dan semestinya ada kebaikan..
bagi setiap orang untuk memiliki insurance..
but again orang beli pun sebagai langkah awal..

bagi mengelak daripada kos rawatan yang bukan-bukan..
yang ada kemungkinan akan kita hidapi..
when the time comes..
orang tu akan beli juga..



dah-dah..
tak nak cerita pasal kebaikan..
atau keburukan ambil insurance pun..
just nak mention hari ni aku sudah mula..
membayarkan insurans untuk lia..

anda bila lagi..?

p/s:

aku sebenarnya baru lepas melayan..
monster university..
not bad..
adehh..



trailer monster university..


Sekian.

Monday, 21 April 2014

The First Time Going Out With Lia

on this same date..
a year back..
was the date..
that i first went out with lia..
and asri..



it started that same da..
at that moment was held epl football malaysia cup..
boleh check dekat sini..
aku siap dah book tiket dengan amir..
siap booking empat tiket tu..
semangat kesukanan punya pasal..
untuk asri, lalok, cincau and me..
dekat bukit jalil..

that whole day was not fun at all..


tengahari tu on the way nak ke sana..
time tengah kalut nak pergi ambil tiket..
tiba-tiba cincau call aku..
time tengah driving..
elok nak angkat call..
sekali ada sorang pakcik polis yang tua..
dah standby dekat atas selekoh kiri..
dari arah komuter serdang..
nak menghala ke south city mall..
tempat dia menyorok memang cantik je..
disebabkan aku haram tak reti..
nak bermain kata dengan polis..
aku dengan selambe bagi je lesen mandu and ic..
untuk dia bagi aku free saman..
nak melawan pun tak guna..
memang salah aku..
eh tak salah cincau..
celaka cauu..!!
hahaha..



first time dapat sanan dari polis by hand..


dah sampai tempat kejadian..
nak mencari sekor-sekor pun bukan mudah..
walaupun masing-masing ada phone..
stadium tertutup ni pulak first time sampai..
bagi la apa-apa landmark pun..
semua pun tak berguna..
and of course..
in the end jumpa la jugak..
dalam crowd yang ramai-ramai ni..
setelah penat memaki sesama sendiri..
so bila dah selamat masuk..
sekali tengok setiap game..
semua game team manchester utd main..
semua kalah..
even dengan team legend malaysia pun..
gila takda mood nak tengok..
dengan makanan jual mahal kat sini..
adoii..



last-last dah macam fedup je..
kitorang pun memblahkan diri dari tempat kejadian..
and dikala dalam perjalanan nak balik tu..
tiba-tiba asri boleh bagi idea nak tengok wayang..
aku mula-mula macam malas je nak pergi..
sebab tak minat pun nak tengok wayang..
tapi tah tiba-tiba hari tu macam ada masa..
and aku pun tak sure kenapa boleh setuju..
maybe sebab dah quite a while jugak tak tengok..
so kami redah je..

and waktu nak beli tiket tulah..
tiba-tiba boleh terdetik nama lia..
aku pun dah tak ingat actually..
sapa yang terdetik dulu..
tapi sebab time tu dia baru masuk..
and maybe kita boleh sama-sama..
ayam-ayamkan or paw apa-apa ke..
since dia pun nampak macam kewl je time tulah..

siap suruh ajak budak-budak rumah dia sekali tu..
asri la yang suruh and siap call ni..
aku mana ada nak semangat sangat pun..
and end up she showed up..
alone..



movie yang kami tengok bertiga..


so macam tulah..
sedikit sebanyak macam mana..
aku boleh secara tak langsung..
go out with lia..

terharu jugak tiket pertama kali kami keluar bersama..
pun ada sama ni..
heehuuu~

p/s:
tengok wayang tu buang masa..
aku tak enjoy pun tengok wayang..
banyak moment terbuang begitu sahaja..
bagi aku lah..


Sekian.

Saturday, 19 April 2014

Birthday Tok Nora

today adalah..
ulangtahun tok nora yang ke-72..
dan kami telah meraikannya..
dirumah ayahzim yang baru..
at presint 14..



tok nora dan opah..


potong kek pavlova..


juadah untuk seisi keluarga..


time nak balik and jika lihat teliti boleh nampak lia di situ..


didoakan semoga tok nora.. 
akan sentiasa dicurahkan..
segala nikmat kesihatan..
untuk meneruskan kehidupan ini.. 
dan kemudahan untuk sentiasa..
melakukan ibadah dalam mendekatkan diri..
kepada Allah SWT..

p/s:
kawasan rumah ayahzim memang best..
kawasan yang tenang..
dan sangat lapang..

Sekian.

Friday, 18 April 2014

The Storm Trooper.
























okay..
yang sebenarnya..
nak tunjuk USB flash drive je..
takde benda pun..
hehehe...


the theme song..


p/s:
menarik kan?
exactly..!
hehehe..
Sekian.

Thursday, 17 April 2014

The End Of HIMYM.

hari ni aku assume..
team aku semua musti tak pergi office..
since masing-masing tengah terkolaps..
melayan aktiviti semalam..
nak recover kurang-kurang..
kene tempuh weekend dulu..
so kerja kat rumah la kita semua yee..
dan tinggal lah boss sorang-sorang kat office..
macam biasa..
hehehe..



by the way..
hari ni sangat lapang..
kerja pun takda..
sampai sempat marathon how i met your mother..
walaupun konon-konon asri nak bagi spoiler awal..
tapi disebabkan kebolehan aku..
dah dibesarkan dengan kemampuan..
untuk berfikir secara kritis dan kreatif..
aku dah boleh predict ending dia macam mana..
and good the show is finally over..
aku pun dah malas nak menunggu..
setelah beberapa tahun follow cerita ini..



glad its over..


but seriously cerita ni..
aku start follow pun time first year..
lepas habis matrikulasi time cuti panjang tuh..
yang introduce cerita ni pun fariz - jisung..
memang takla tiba-tiba aku nak mencari..
and tak sangka pulak cerita ni jadi hit..
and even telah bagi influent yang sangat besar dekat orang ramai..
tak kesahla dari quote character tu sendiri..
or even sifat character tu..
dan it gets a little annoying..
bila semua orang pun nak jadi camtuh..
adehh..



okay lepas ni nak kene cover walking dead pulak..


anyway..
thanks haziqah sebab tolong guide lia..
isi form untuk e-filing pagi tadi..
and then lia tolong aku isi pulak..
aku still rasa buat e-filing ni..
sangatlah leceh dan macam-macam..
so aku malas sangat nak cakap pasal benda ni..
asal lepas and tak payah bayar apa-apa..
cukuplah buat aku untuk lepas tangan..
dari fikir pasal ni..
adehh..



p/s:
seriously..
bila nak mula..
tulis term paper ni..?

Sekian.

Wednesday, 16 April 2014

The Bukit Cerakah

so today we had our team building.. 
for our second quarter of the year..
and the venue was held at bukit cerakah..
ala aktiviti skytrex tulah..
boleh refer sini..
of course la awal-awal lagi.. 
aku dah mendaftarkan diri kat cik shuang-shuang..
untuk bermain dengan acara-acara yang menarik ni..
tapi since lia macam tak dapat main acara ni..
and keadaan pun tengah sarat tuh..
aku pun mengorbankan diri ini..
untuk spend time the whole day.. 
pergi berjalan-jalan teman dia melawat kawasan di sekitar situ..
kitorang terpaksa keluar lambat..
so that takda lama sangat nanti nak menunggu rakan-rakan lain settlekan acara tuh..


lia excited dapat jalan-jalan dengan aku..!


kitorang takda la actually sempat nak melawat semua tempat..
taman botani ni pun sangat luas..
silap-silap pengsan lia ni..
tercabut lutut aku nak carry all the way..
adehh..
so yang kami sempat pergi pun..
just ke rumah iklim sederhana empat musim je..
which is dari entrance nak ke rumah iklim tuh..
dalam satu kilometer je..
so takdalah jauh sangat..
aku mula-mula memang nak berjalan je..
but again lia tengah mengandung kan..
so kami naik je shuttle percuma yang disediakan..
and since yang naik dalam bas tu dua orang je..
memang duduk nak sorang-sorang and seluas-luasnya..
hahaha..


entrance tiket untuk pemeriksaan..


sunburn pergi port dickson haritu tak settle lagi..


atas shuttle..


masih atas shuttle..


patutnya bila driver tuh nak drop kitorang.. 
kat kawasan rumah iklim tuh..
aku patut ambil number telefon driver tuh..
sebab nak tunggu dia datang..
rasa macam selama-lamanya..
ini tips kalau datang especially on weekdays..
kalau weekend makcik beniaga air tepi jalan tu kata..
takda masalah sangat.. 
sebab orang ramai datang time weekend..


peta kawasan..


sikit lagi nak sampai rumah iklim..


we are here..!


tarikan graviti..


aku mula-mula ingatkan yang rumah ni.. 
beroperasi dengan empat musim serentak..
sekali dia ada period sendiri bila musim-musim ini akan berlaku..
tinggi sangat expectation yang aku letakkan ni..
patut la nak masuk pun tiga ringgit je..
and time kitorang masuk ni adalah musim bunga..
aku tak pernah rasa pun musim bunga sebelum ni camne..
tapi yang berdasarkan suhu yang disetkan time musim bunga ni..
which is dalam 9 darjah celcius..
memang boleh tahan sejuk gakla..
and yes memang keluar wap kalau hembus tuh..
hehehe..


ayukan..!


lia and termometer elektronik..



aku dah check memang bunga real ni..



pemandangan lepas keluar rumah iklim..






dua-dua nak bergambar dengan papan tanda..


belakang tasik..


datang naik basikal macam lagi menarik..


dekat bas stand..



kene tinggal shuttle.. wuuu~



lia sempat kejar shuttle..


lepas dah settle acara dekat bukit cerakah..
and team member yang lain pun dah start berkumpul..
sambil ceritakan pengalaman-pengalaman yang konon-konon..
nak buat aku nyesal tak dapat join sekali..
especially ihsan yang tak habis-habis.. 
sembang pasal gadis instructor yang hot tuh..
i hope your wife read this..
hahaha..
kitorang pun go and have our lunch dekat seoul garden at sacc  setia city mall..
aku pun tak sure kenapa diorang prefer lokasi yang terpencil ni..
and disebabkan aku pun bukanlah sebahagian daripada organizer kecil ni..
and also benda free ni tak perlu nak bertengkar sangat..
so aku pun taat and layankan jelah..


ihsan sampai terlelap makan..


the team yang hadir..


shuang-shuang the organizer..



p/s:
next quarter harapannya.. 
untuk acara team building ni diorang akan organize lagi..
dalam hujung bulan lapan or sembilan..
which is waktu tu lia kemungkinan besar tengah terbongkang berpantang..
dapat lah aku pergi berjalan-jalan..
yehaa..
hihihi..

Sekian.