Monday, 31 March 2014

The One Dell is Here.

as mentioned yesterday..
today adalah hari incik dell..
datang ke office cyberjaya..
semua orang nampak sangat excited..
dapat jumpa big boss company ni..
tapi dia dengan selambe je cakap..
boss sebenar bukanlah dia..
tapi customer tu sendiri..
memang bercakap gaya orang bisnes sangat..
even perdana menteri pun jumpa dia gak pagi tadi..
besar tak besar gakla kan dia..
sure datang malaysia naik jet private je..
pehh..
kadang-kadang aku terpikir gak..
kalau aku ni kaya..
macam mana agaknya sikap aku ni..
makin angkuh ke..
adehh..





incik dell..

barang-barang dari 12 tahun yang lepas yang disimpan dalam time capsule dari dell penang dikeluarkan semula untuk diimbau kembali kenangan sewaktu mula-mula dibuka..


after habis je program ni..
memang balik terus..
rimas sangat pakai kemeja sebenarnya..
and since lia pun cakap..
hari ni 'murah' sikit makan kat subway..
aku pun layankan sahaja..
bagi mengelakkan pertelingkahan kecil-kecil ni..
hehe..
and also by the way..
before ke subway sempat singgah ke petrol pump office shell..
untuk jumpa cik nadia..
thanks so much for the gifts..
baju-baju tu seriously sangat lovely..



kalau baby lelaki pun aku selambe je sarungkan baju ni.. uuuhhh~~~ thanks...


tak sure untuk siapa tapi thanks gakla tolong beli kat lia and bakal anak..


bmt subway..



owh last week..
kak sari dah pesan..
suruh tukar tempat duduk kat toilet..
sebab susah sangat nak basuh..
dah macam dia pulak tuan rumahnya..
suruh aku pergi tukar seat pulak dah..
sebagai orang yang tak biasa nak melawan ni..
aku pun layankan sahaja..
and tadi sempat singgah kat giant..
sebelum sampai rumah tuh..
berpeluh gila nak tukar benda remeh ni gak..
nasib baik aku ni jenis orang yang tak senang putus asa..
and in the end..
berjaya gak tukar..
haihh..
tapi aku still rasa kalau seat tu color biru..
nampak lagi menawan..
*tiba-tiba


sebelum tukar and selepas tukar seat..


p/s:
lia ni katanya selalu lenguh penat berjalan..
tapi kalau dah masuk mall..
berjalan kedepan tu..
memang aku pun tertinggal..
orang mengandung memang ada tenaga tambahan ke cane?

Sekian.

Sunday, 30 March 2014

The One With The Hot Air Balloon.

selepas selesai solat subuh..
seperti ahad yang biasa..
tenaga dikumpulkan lagi..
bagi membolehkan aku menjalankan rutin harian..
seperti biasa..
dan ini telah menyebabkan aku..
terjaga pukul 12 tengahari..
adehh..

memang plan hari ni..
untuk melakukan pelbagai aktiviti..
pun demikian..
kita hanya mampu merancang..
dan Allah jualah perancang yang terbaik..
so aku blame diri aku..
sebab lama tak sedarkan diri..
untuk keluar melihat dunia..


petang tadi sempat ke alamanda..
untuk beli baju aku..
yang sedia maklum memang sikit..
dan aku terpaksa tebalkan telinga..
sebab sering kene complain dengan lia..
sebab asyik pakai baju sama je..
nasib baik ada isteri yang sangat concern..
pasal pakaian ni..
ibarat macan ada fashion designer sendiri..
dan sebagai orang yang sangat 'lame' macam aku ni..
i guess its a must la kot..
haha..


lepas settle beli baju and solat asar..
terjumpa pulak pakcik rohimie..
roomate abah time mrsm dulu..
dekat surau tuhh..
sempat la bersembang untuk seketika..

sementara nak tunggu gadis-gadis keluar dari surau..
since time wedding kami haritu macam tak sempat..
ingatan diorang terhadap kami masih segar..

maybe sebab wedding kami yang berlangsung..
hujung tahun lepas..
or is it..
maybe masa wedding pakcik rohimie kat ipoh..
dulu aku attend gak tu yang dia ingat..
just that time tu..
aku hanyalah seorang bayi je..
owh inilah bapa kepada matlutfi tuu..


anyway hajat kemudian..
nak pergi tengok belon udara apetah..
kat putrajaya tuu..
sekali ramai gila kot orang..
adehh..

semalam aku pergi kelas korang tak nak pegi..
nampak pun macam sesak dan panas je..
lagipun nak dekat magrib dah time tu..
orang kata tak elok keluar magrib-magrib ni..
eventhough time tu still nampak macam peak hour..
anyway tunggu tahun depan punya session jelaa..
heh..



ni tengah parking ni..



baru nak sampai..


berseri-seri kan lia..



seronok gak amik gambar orang bergambar..




traffic congestion everywhere..

balik-balik rumah..
kacau anak mayam..
nak tidur..
dah pandai minum air pegang botol sendiri..
and pandai tengok kamera dah budak ni..
hehe..


mata tu memang tak boleh dah nak alih dari kamera..


even tengah minum pun..


muhsin bagi nama dia si lolol hehe..


p/s:
esok nak jumpa dell..
kena bangun and siapkan kerja awal..
so takda lah kelam kabut sangat nanti..

Sekian.

Saturday, 29 March 2014

CCS770: Week 2.

elok lepas solat subuh..
dah tak boleh tidur dah..
itulah dia routine sabtu..
nak bergegas ke kelas punya pasal..
dengan federal highway punya la line clear..
memang lane kanan..
and pecut kaw-kaw all the way..
actually it wasn't that bad..
today was fun..
eventhou ada time..
yang aku menguap a few times..
tipu la tak menguap dalam kelas..
kelas apa je yang aku tak pernah menguap..
itu pun probably simptom-simptom..
tak biasa bangun awal je..


aku dapat rasakan..
projek-projek it yang diaturkan ni..
sangatlah interesting..
which is more towards management..
and aku sangat-sangat look forward..
kerjasama semua orang dalam team..
bagi menjayakan projek tak lama lagi..


bersungguh-sungguh lia konon-konon discuss dalam kelas..


hanis yang sedang mendeklamasikan sajak..

after kelas..
kitorang bertiga macam ke murni discovery..
since aku pun tak pernah pergi sana..
and this is first time aku sampai..
and asyik dengar cerita yang baik-baik and best je..
pasal kedai ni..
and yes..
betul la kata orang..
the price is reasonable..
and the quantity is huge..
however suasana kedai ni jelah..
yang membuatkan kurang rasa selesa..
sebab macam kesian tengok orang berdiri..
tunggu lama sangat..
since ramai gila orang..
adehh..


agilo maryland apetah..?

mee raja..

happy hanis makanan dah sampai..

kitorang pun happy jugak.. haha


and time makan tadi jugak.. 
telah berlangsung perlawan manchester united dengan aston villa..
boleh pulak aku terlupa..
nasib baik lah ada score alert..
atleast final result..
mampu membuatkan aku tersenyum..
itu dah memadai..
hehe..


moyes all the way..


1st goal by rooney..


2nd goal by rooney..


3rd goal by mata..


4th goal by chicaritooo..

our man of the match..!
sejujurnya aku just upload gol-gol..
yang only membawa kemenangan kepada manchester united..
other than that..
takde mood aku..
well actually dapat pun daripada link provided by..
https://twitter.com/MUFC_Malaysia..
thanks dude..
ggmu!

p/s:
memang confirm terkolaps sepanjang hari esok ni..
since seharian menuntut ilmu..
hehehe..
Sekian.

Friday, 28 March 2014

The One Office Blackout.

banyak perlu disiapkan harini..
assignment kelas dah pasti kene siap..
since sabtu dah start kelas semula..
kerja kat office nak launch by today..
seriusly..
ini semua konflik yang tak berapa nak senang..
untuk disettlekan dalam masa satu hari..
however..
i guess i am lucky..
that i managed to complete both tasks..
fuhh..

solat jumaat tadi at sri kembangan..
ada sorang uncle ni jual karipap..
rasa macam lapar gila kot tadi..
setelah pagi tadi pulun kaw-kaw nak settlekan programming..
elok je lepas solat tuu..
terus beli karipap kat uncle tuhh..
pehh..
memang best karipap dia..
dah lama gila tak pekena karipap yang best..
selalu tu inti kurang..
harga nak melampau..
so aku makan jelah sambil berjalan..
yee tak elok makan berjalan..
tapi tengah kejar masa..
so multitask la sikit..
huuu..

sampai kat kereta..
while tunggu syed sampai..
macam lama je..
aku bajet dia wirid lama lah ni..
so aku cam habiskan jelah karipap yang aku beli..
nanti kalau dia datang..
aku boleh la cakap..
konon-konon nak elak dari masuk angin..
alahai boleh tahan gak helah aku yang bangang ni..
sekali dia sampai..
dia pun tunjuk bekas plastik yang dia pun beli gak tadi..
so takdalah rasa bersalah sangat..
heehuu..
malas nak beli banyak sangat..
kang orang lain tak dapat merasa kang..
aku rasa macam dah menzalimi.. 
nikmat karipap jemaah lain nak merasa..
okay habis pasal cerita karipap best..

so petang while tengah standby untuk deployment..
sekali blackout office..
ribut petir kat luar office tadi..
and maybe seluruh kawasan sekitar tuh gakla..
dalam office tak ribut pun..
semua orang kewl jee..
seolah-olah macam takda benda berlaku..
tapi yang lecehnya..
tak dapat nak turun ke basement untuk solat..
sementara nak tunggu power on balik..
since elevator pun tak berfungsi..
adehh..
luckily internet connection still ada..
and so macam biasa..
aku yang power ni..
telah mensettlekan uat ni dengan sekali test je..
power kan aku..
yeahh..!
steady je buat kerja dalam gelap..

aku baru perasan kalau dalam gelap tempat aku nampak kemas sangat..!


penat gelak baca tulisan syed and ihsan yang dapat bonus lain macam hahaaa..

so malam continue dengan assignment kelas..
budak-budak kelas dah start tanya macam mana nak buat..
aku yang tak berapa nak cemerlang time belajar dulu..
nak tunjuk pandai sangat pun..
copy paste je banyak kat internet..
tu jelah sedikit sebanyak pesanan dan nasihat yang aku boleh berikan kat diorang..
kalau aku cakap aku mintak tolong isteri kang..
diorang kecik hati pulak..
actually memang yang banyak tolong pun lia hujung-hujung ni..
lucky me..
atleast for now..

p/s:
simpton-simpton malas nak ke kelas..
dah boleh rasa..
aku harap..
aku semakin tabah..
rephrase..
kami semakin tabah..
huu..

Sekian.

Wednesday, 26 March 2014

The One Abah Hantar Banyak Gambar at Sarawak

as mentioned earlier..
my parents and adik-adik..
tengah having fun..
dekat sarawak..
siap ke stadium tengok liga super..
lawan selangor tuu..
siap pergi gunung santubong lagi..
amboi..
bersungguh diorang ni berjalan..


setiap kali ada trip..
pasti akan ada satu orang member dalam family..
yang akan amik gambar setiap pergerakan..
dan persekitaran..
in this case..
abah aku lah..
yang excited sangat..
therefore..
aku akan pastikan..
next trip kalau aku pergi bersiar-siar..
aku akan make sure..

aku akan bersungguh-sungguh floodkan group whatsapp family aku..
dengan gambar-gambar setiap pergerakan..
heehuu..



ibu negeri sarawak, kuching..

excited sampai stadium..

game ni selangor menang..



gunung santubong..

something interesting yang berlaku today..
before aku nak submit crq..
kitorang kene buat peer review..
meaning akan ada orang check kerja kita..
sama ada details yang dimasukkan dalam tuh..
salah atau betul..
so that later..
takdalah kene return or cancel buta-buta..

lihat dengan teliti..

bagi aku..
ini sangat interesting..
bila aku send kepada cik abi..
tak sampai 1 minit..
dia terus reply yang semuanya betul dan tepat..
kerja macam ni lah yang kita mahukan..
kagum kan?
well so do i..
heh..

p/s:
lia jangan ikut nafsu sangat..
awak tu next week nak kene buat checkup..
kang glukose dalam badan naik..
pening nak menjawab dengan nurse..
aku takpa..
bukan aku yang bawak budak..
hihii..


pizza ini adalah sebahagian daripada assignment kami.. 
true story..

Sekian

Tuesday, 25 March 2014

The MyBrain.

today..
kami sekali lagi ke uitm..
untuk mensettlekan beberapa item..
dalam borang untuk apply scholar kerajaan..
under mymaster / mybrain..


it was a tough day..
since pagi-pagi lagi..
aku terlupa..
where last week..
aku telah gatal tangan..
untuk arrange meeting..
dengan budak-budak crq..
more like a sharing session..
rather than meeting..
memang kalut gakla tadi..

dengan bangun lewat..
angkara leka buat assignment malam tadi..


pun demikian..
oleh sebab dalam darah aku..
terselit secalit dua..
darah paul walker..
telah membolehkan aku sampai on time ke office..
okay..
merepek..
tapi kalau tak cepat..
tak on time la kan..
duhh..


setelah settle meeting..
nak cabut ke uitm tiba-tiba..
macam tak berapa nak cantik la pulak..
oleh yang demikian..
aku terpaksa berlakon..
konon-konon busy buat kerja..
for the first 30 minutes..
then cabutlaa..
working hour flexible maa..


flow perjalanan tadi sangat cantik..
where yes atas jalan tadi pun..
not so many cars..
and beberapa lubang pada borang scholar..
dapat diisi..
antara bahagian dah settle..:

  • bendahari..
where this part diorang akan sahkan..
kami belum apply or ambil mana-mana scholar..
for the time being..

  • pendaftar..
where this part..
bahagian siswazah just akan sahkan..
sama ada kami ini..
student sini or not..
if i am not mistaken..


other than that..
bahagian pensyarah..
boleh isi time kelas nanti..
whereas bahagian majikan..
kitorang terpaksa biarkan dulu..
since boss tengah melepak kat america..
konon-konon tengah discuss pasal review..
hah..
yelah tuh boss..




baucer bukuuu huuuu..

tak dilupakan..
baucer buku 1malaysia..
thanks kerajaan atas sumbangan kepada pelajar..
harapannya semoga dengan pemberian baucer ini..
pelajar terutamanya yang miskin tegar macam aku ni..
dapat lah membeli buku-buku..
dan alat tulis..
hehuuu.. :)

p/s:
tak sabar lah pulak nak shopping buku dan alat tulis..
ini baru lah betul-betul kembali ke sekolah..

ayuh.. nyanyikanlah hehehe...

Sekian.




Monday, 24 March 2014

The Assignment.

dikala aku sedang..
khusyuk membahagikan masa..
antara kerja dan assignment kelas..
sambil duduk depan tv..
nak tengok projek memikat suami..
sempat lagi tu..
okayy..
its actually work + assignment + tengok tv..
haa..
multi task kot..
come on..
but anyhow..
tak memasal..
cerita ni..
kene tangguh ke minggu depan..
gara-gara..
memberi laluan untuk..
press conference..
oleh ds najib..
where they claim..
that pesawat itu telah berjaya dikesan..


okay this time around..
rasa berbaloi la jugak..
rancangan tu ditangguhkan..
selalu sidang media..
jarang bertemu sebarang kesan..
atleast..
or rather finally..
we received good news..
bukan apa..
aku lebih kasihan kepada..
pasukan tentera kita..
yang telah banyak menghabiskan keringat..
dalam misi mencari ini..
dengan tidur tak cukup..
of course it is sad juga..
buat keluarga..
penumpang pesawat itu..


bila refer pada assignment..
secara otomatiknya..
dia akan reflect kepada..
assignment yang aku kene buat..
times two..
meaning kene buat..
dua benda yang lebih kurang sama..
tapi dengan cara dan idea yang berbeza..
dan telah membuatkan..
aku tidur lebih lewat..
daripada sebelumnya..



now you know who..heh.


nak kata macam kene buli pun..
hmm..
it depends..
sebab kerja yang aku buat..
nampak macam neat sikit..
whereas yang aku 'reserve' tu..
boleh bayang lah kan..
hehehe..
kerja aku memang sentiasa..
kemasss kot..
tak pernah tak kemas..
so tak perlu risau..
demm..
nampak macam kena buli..
and lemah pulak aku..
adehh..


p/s:
macam mana lah agaknya..
aku nak harungi..
dua tahun lagi..
adehh..


Sekian.

Sunday, 23 March 2014

The One With PRK N25.

berbaloi la jugak bersengkang mata..
menyaksikan sekali lagi..
man utd menang..
2-0 ke atas wes ham..
dengan gol rooney yang ala-ala beckhem..
dari tengah padang..
priceless..


goals and attempts highlight..


reaction beckham selepas goal rooney yang pertama..


goal beckham satu ketika dahulu yang sangat epic..



memang terkolaps terus..

lepas habis game tuh..
pagi tadi..
dahla nak kene drop family..
kat klia..
untuk vacation diorang..
dekat sarawak..
habis rabak mata ni..
nak drive pagi tadi..
adehh..



diorang dah tiba di sarawak..


nasib baik selepas tu..

memang takda apa-apa..
melainkan untuk restore kembali..
tenaga yang telah habis pakai..
selama seminggu lamanya..
glad aku dapat berehat..
sepanjang hari selepas tu..
hehehe..

p/s:

by the way..
tahniah kepada..
datuk seri wan azizah..
kerana telah berjaya..
memenangi prk kajang..
malam tadi..


selamat bertugas datuk seri..

Sekian.

Saturday, 22 March 2014

CCS770: The First Class.

yup..
student IT..
student computer sains..
dan computer engineering..
masing-masing..
mempunyai ilmu yang berbeza..
dan sebab tu jugak..
aku tak dapat untuk buat examption..
untuk 1st subject..
course ni..
adeh..


technology..
adalah ilmu yang sangat menarik..
untuk dipelajari..
anything that makes life easier..
is a technology..
benda yang kadang-kadang aku tak realize..

which i like to share..
with you all..
such as the holy quran..
itself..
is also part of technology..
kewwl kan..


untuk 1st class..
sebagai student..
everything is different..
assigment semua relating..
paper-paper academic..
yang mana time degree dulu..
aku tanpa segan silu..
mengcopy paste segala nota..
tanpa segan silu..
sekarang tidak boleh lagi..
haihh..
standard master maa..
budak-budak dalam kelas pun..
mostly yang ada dah experience bertahun-tahun..
dan semua mempunyai latar belakang hebat-hebat..
membuatkan aku kene berlakon..
dan cuba bergerak seiring dengan mereka..
to sum up..
everything seems fun..
atleast for now..
and hope that it will end well too..



brainstorm la konon-konon..



p/s:
tadi lepas habis kelas..
sempat pergi melawat dekat rumah abang lia..
seronok pulak tengok anak sedara lia..
yang dua beradik tu..
iman and cinta..
sorang dua tahun..
sorang setahun..
comelnya je dua orang kecil ni.. :)


Sekian.

Friday, 21 March 2014

The One With The Blog

hari ni..
hari yang tak produktif..
sebab aku banyak spent masa..
untuk decorate blog..
seriusly..
benda ni sangatlah melalaikan..
and aku spent like whole day..
buat benda lagha ni..
haaaaa..



gamba sebelum diedit menjadi header..


thanks to..
lia and ihsan..
sebab banyak guide aku..
kearah..
kelalaian ini..
sehinggakan lia pun terabai ni..


dah nak dekat magrib..
sebelum cabutan undi untuk champions league ni bermula..
sempat jugak aku pergi potong rambut..
brader potong rambut ni boleh pulak pandai teka aku potong rambut..
sempena sesi kelas baru bermula..
therefore lepas potong rambut tuu..
aku pun tanpa teragak-agak menghulurkan sepuluh ringgit..
keep the change..
sebab harga dia memang sepuluh ringgit pun.. 

sebab jawapan dia betul tadi..
heh..


malam tadi..
sesi celebrate birthday umar..
yang baru je lepas semalam..
which is 20 mac..
yang merupakan adik lelaki pertama aku..

semoga dia membesar..
menjadi anak yang soleh..
berguna kepada agama..
bangsa dan negara..




mana asiyah..?


birthday umar yang ke 16..

p/s:
champion league draw..
untuk quarter final..
kali ni best..
sebab bertemu dengan bayern..
kalau kalah dah expect..
kalau menang bonus..!!

GGMU!

bring it on..!


Sekian.