Wednesday, 24 December 2014

The 4:15AM

bila dah tak boleh nak tidur..
dan melihat pada ali..
dan bayangkan..
apakah yang akan berlaku..
kalau satu hari nanti aku dah takda..
dengan simpanan pun takda..
macam mana la agaknya..
dia nak lalui hari-hari yang mendatang..
hmm..

hmm..

Sekian.

Wednesday, 15 October 2014

The Akikah I.

Last weekend adalah majlis akikah anak sulung aku..
actually aku pun takde la nak buat cepatt sangat..
tapi sebab abah dah push suruh buat cepat..
so terpaksa la buat gak..
and yang bestnya anak maryam pun keluar on time..
before hari majlis..
so dapat lah disekalikan majlis tu..
so in total ada 4 ekor kambing lah..
yang selamat disemelihkan..


imam yang tolong semelih gak..


tengah ready dengar taklimat..


aku tengah check urat ni.. haa!


aku bagi hitam putih sket sebab tak nak bagi korang nampak darah..


alang-alang dah bayar tu macam nak try la jugak..
kasi satu kali potong kepala..
bukan selalu dapat buat.. 
selama ni pun yelah..
kita semua pun belajar teori je..
tu pun time zaman sekolah..
berapa tahun lepas tah..


dan yang paling penting..
nak kene ada nama la untuk anak yang nak di akikahkan tuhh..
supaya later dapat la diniatkan untuk nama anak tuhh..
part ni pun aku tak ingat gak dulu ada belajar gak..
tapi since dia dah kata gitu..
aku follow jela.. 
disertakan dengan selawat sket..



adik aku pun tolong gak..


gotong royong melapah daging..


tulang..

dan daging..


lokasi ladang kambing ni dekat area nilai..
jalan nak menghala ke labu seremban..
kebetulan owner adalahh pegawai dekat ofis umi..
therefore tak memasal aritu aku kene bangun awal..
sebab dia nak jaga impression dia..
sekali pegawai dia yang sampai lewat..
cehhh...


korang musti ingat harga pasaran..
untuk seekor adalah 400 kan..?
kalau ya memang taklahh..
sebab harga sekarang dah naik dua kali ganda..
actually maybe dah naik lama la kot..
just aku yang tak aware..
kah kah kah..


p/s:
settle gak satu hal..
yeah..

Sekian.



Wednesday, 1 October 2014

The Tahnik.

seperti sedia maklum..
amalan tahnik atau belah mulut..
merupakan amalan yang pernah dilakukan oleh nabi SAW..
pada hari ketujuh kelahiran bayi..
ini termasuk jugaklah cukup rambut bayi...
and bagi nama..
and so aku pun buat lah juga..
sekadar cukup syarat untuk nak dapatkan pahala tu..
kalau aku silap boleh la mention pada ruangan komen tu ye..
alat-alat untuk tahnik yang kami gunakan..
termasuklah kurma dan air zam zam..


gambar dari ruang udara..


kebetulan hari ketujuh tu pun jatuh pada hari jumaat..
and since hari jumaat tu pun hari bekerja..
so aku just sempat ajak imam kawasan rumah dan wing man dia je..
tu pun sebab depa dah pencen and ada kelapangan..
and terpaksa gak aku belakon ramah sebab depa dah sudi datang..
alahaiii..


konon-konon ramah ni..


and tak lupa gak pada family members yang available time tu..
bagi menyerikan sikit suasana majlis..
dengan mata anak sedara bengkak ..
sebab time tu tengah musim sakit mata..
ahaha..


muklis sakit mata..


belah mulut sket..



and since ini first time jugak..
aku diberi peluang untuk cukur kepala budak..
aku pun buat la bersungguh-sungguh nih..
atleast ada nampak la gak kesungguhan tu kan..
dah bila buat tu pun amik masa..
and perlukan kesabaran dan kosentrasi yang agak tinggi..
campur dengan kepala tak mau duduk diam..
and tambah pulak kepala bayi pun lembut..
nak tekan kuat-kuat time mencukur tu plak kang..
mau tinggal kesan kemek..
pening gak kepala aku nanti..
so again..
aku pun buat gakla sekadar yang mampu je..
kah kah kah..


kesungguhan bermula..


ali cuba meraih simpati..


hasil ala kadar aku kah kah kah..



untuk cukur ni..
aku just guna pisau cukur yang biasa orang guna untuk cukur misai tuh..
nak guna pisau lipat tak reti..
kang makin bukan bukan pulak jadinya..
actually aku saja nak tinggal rambut sikit..
supaya later in future..
dia bolelah tengok balik karya aku yang kreatif ni..
and nak bagi chance kat family lia..
untuk saksikan karya aku masa aku hantar depa balik..
untuk berpantang..
kah kah kah..


rambut yang nak ditimbang tapi tak timbang-timbang lagi..


in the end lia punya kakak sudah bagi settle semua..


p/s:
hari ni sebenarnya aku tengah tunggu boss available..
tapi asyik away je memanjang..
haihh laa..
ada hal mustahak nak dikeutarakan ni..


Sekian.

Tuesday, 30 September 2014

The Ali.


Hari ni genap 30 hari Ali dilahirkan..
Dan aku di sini sedang merindui anak sulung ku ini..
Musti tengah kacau tidur mummy..
Rasa macam semalam aku bercakap dengan dia..
Sewaktu dalam perut..
Dan hari ni dia dah berada di sini..
Dan menyaksikan dia lahir ke dunia..
Tanpa sebarang tangisan..
Dan muka serius..
Membuatkan aku bangga dengan ketibaan mu itu..
Lelaki mana boleh menangis..
Ewahh..





Yup..
Aku la orang yang bertanggungjawab..
Memberi nama Ali ni..
Bukan senang nak convince..
Nama yang superb ni..
Some people would say nama ni sangat old skool..
Some would say syiah..
But for me..
Ia sangat special..
Sbb ia adalah nama..
Untuk kanak kanak yang pertama memeluk Islam..
Tak cukup kewl lagi ke..?




Muka garang macam aku..
Look forward meeting you again son..
And of course lia too..
Missing both of you so much..!


p/s:
musti korang rindu kat post aku yang dah lama tak update kan..
kah kah kah..


Sekian.

Saturday, 23 August 2014

The Jenderams.

last week finally dapat chance..
untuk pergi melawat kawasan tanah..
yang telah dibeli secara beramai-ramai..
di area jenderam..
boleh refer sini..


tujuan perjumpaan kali ni adalah..
untuk membincangkan hala tuju tanah..
serta update berkenaan borang..
dan segala urusan dengan lawyer..
disamping pergi kait buah cempedak..
which tumbuh hasil tanaman..
yang dah ditinggalkan oleh owner yang terdahulu..



meeting + picnic dalam hutan..


at the moment masih penuh dengan hutan..
however at the same time..
bila diteliti, lokasi ni sangat menarik..
since terletak di antara putrajaya, bangi, cyberjaya, nilai..
and dijangka probably within..
3 to 5 years from now..
value tu akan meningkat dengan banyak..



beberapa group yang sempat hadir..


nasib baik la..
aku biasa masuk hutan sebelum ni..
tidak takde lah kekok sangat..
nak cantas semua dahan..
hayun parang kat ranting-ranting..
cari port untuk berasap..
halau nyamuk..
kata askar perang..
hahaha..



p/s:
kalau nak makan cempedak..
jemputlah ke kebun..
tapi jangan lupa bawa galah..
untuk dijolokkan..


Sekian.

Thursday, 21 August 2014

The Result Sem 1

result semester akhirnya keluar last week..
dan semestinya orang yang work hard cam aku ni..
akan sentiasa ternanti-nanti setelah sekian lamanya..
dan seperti yang telah diduga..
tak sia-sia usaha aku bertungkus lumus..
akhirnya membuahkan hasil..
aku tak tahu result orang lain macam mana..
tapi bagi aku result aku and lia.. 
dapat lulus semua subjek dan result dekan ni..
dah sangat bersyukur dah..

p/s:
lia kata dia tak sabar nak cari baju baru..
untuk nak pakai time hari anugerah dekan..
mengalahkan orang yang konvo kan..
yup..
i thought so too..

Sekian.

Thursday, 31 July 2014

Hari Raya 2014.

hari raya akhirnya tiba..
dengan sekelip mata je..
and this year..
we meet with the in laws..
dan aku yang baik hati ni..
memang saja mengalah..
untuk memastikan mood semua orang sentiasa happy..
plus nak lebih familiar..
lebih-lebih lagi sepupu-sepupu di sana..
since sangat susah untuk berkumpul dengan family di sana..
and takdak lah blur tak kenal sepupu sendiri dalam masa terdekat..


kalau ikut belah aku..
sedangkan dua pupu sebelah aku pun..
aku dah khatam banyak tahun..
apatah lagi sepupu..
and nasib baik gak aku tak balik penang ni..
bajet aku pun boleh cover untuk baby yang bakal tiba..
2-3 minggu lagi..


raya tahun ni..
nak kata tak meriah pun tak jugak actually..
since raya pertama and kedua..
orang datang rumah tak berenti-renti..
so macam sangat tak bosan lah..
plus dengan ada beberapa anak buah yang masih kecil..
sebagai penyeri majlis..
memang tak pernah sepi rumah ni..
ahaha..


the abang..


the angah..


the cik..


the dida and katang..


and there's us..


the familia.. atleast for now..


boncitnye..


selamat hari raya..


dan sebagai tambahan terakhir juga..
tahun ni gak aku saja nak bagi peluang.. 
untuk beraya di kuantan dulu..
sementara baby belum keluar untuk melihat dunia lagi..
and so nanti takda la rushing nak tempuh jem yang amat dasyat lagi..
pada tahun hadapan..
wuhuu..!


p/s:
actually aku steady je redah jem ni..
macam tak biasa je main jem kat KL..
chill sudinnn..


Sekian.


Wednesday, 16 July 2014

The End of First Sem

semester satu akhirnya berakhir..
which is 5 julai yang lepas..
nampak betapa lamanya aku nak mengupdate..
dan sesungguhnya..
kesengsaraan dan kepayahan yang seketika..
akhirnya berakhir untuk seketika..
dan hopefully sangat membuatkan hasil..
haha..



suasana di dewan exam.




ni baru lepas habis exam.



happy lepas habis menjawab exam.



budak-budak kelas.



tak berapa nak budak sangat la haha.




p/s:
result kalau tak berapa nak cantik..
rasa macam takda mood dah nak sambung..
adeh..

Sekian.

Wednesday, 2 July 2014

The Terawikh.

bulan ramadan..
bulan yang penuh dengan ganjaran yang pelbagai..
antara amalan yang paling obvious adalah solat terawikh..
istimewanya solat terawikh ni..
ia hanya ada pada bulan ramadan sahaja..

so tak salah rasanya kalau time ni..
orang ramai baru nak berpusu-pusu ke surau berhampiran..
kalau ada yang nak perli tu..
lantik pi la..
*positif sket ewahhh


but then bila semua pun pergi terawikh..

and bawak anak-anak kecil..
and tak jaga anak-anak kecil ni..
siap berlari-lari di tempat solat..
membuatkan aku rasa cam nak lempang je..
parents yang tak bertanggungjawab ni..
nak blamekan anak-anak kecil ni memang takla..
since they all ni pon belom mumaiyiz..
nasib baik aku kecik-kecik tak macam-macam..
dan harapnya dah ada anak nanti pun tak macam tu..
adehh..


and aku sememangnya waktu kecik dulu..
steady je buat solat 20 rakaat..
but then as the years goes by..

kurang ke 12 rakaat..
pastu ke 8 rakaat..
dan paling malas 2 rakaat..
bila la agaknya aku boleh diberi kekuatan..
untuk membuat amalan ni secara berlebihan..
teruk sangat dah ni..
adehh..


p/s:
nasib baik aku dah takda meeting malam..
atleast for now..

Sekian.

Saturday, 28 June 2014

The Ramadan.

ramadan finally arrived..
bulan yang dinanti-nantikan..
oleh seluruh yang beragama Islam..
bulan yang penuh dengan keberkatan..
penuh dengan keajaiban..
penuh dengan ganjaran..
yang berlipat ganda..



dan pada bulan ni gakla..
bulan yang dijangka dapat save duit..
definately takkan berjaya..
eventhough tak makan langsung di siang hari..
bahkan paling banyak spend duit bulan ni..
dengan duit raya..
baju raya..
bazaar..
adehh..



anyway..
selamat berpuasa buat semua yang berpuasa..

solat fardu jangan dilupakan juga..


p/s:
jangan lupa niat puasa..


Sekian.

The Amazing Race For Elderly 2014

since aku sangat terlampau busy..
banyak benda yang tak dapat nak diupdate..
sampai kan tatabahasa pun dah tahpape..
and by referring kepada tajuk ni..
actually previously aku pernah termention a bit..
pasal program ni..
tapi tak cerita pun in details..

basically event ini adalah untuk memberi pendedahan yang lebih..
kepada golongan elderly terhadap IT..
and hopefully event ini.. 
andai kata jika tak dapat nak cover secara menyeluruh..
atleast sedikit pun dah cukup memadai..

but anyhow..
the program was a success..
and telah fullfill the objectives and requirements of the events..
itu pun menurut 'lecterur yang evaluate'..

for me this event telah banyak bagi impak pada kami..
since we (aku and lia) + and others i guess..
telah sacrife banyak masa, wang and tenaga..
bagi menjayakan event ini..


- daripada mendapatkankan sponsor..
which are goodies bag from MOSTI (minister of science and technology)..
and KKMM (kementerian komunikasi dan multimedia)..
daripada sini baru kami belajar yang actually tak susah pun nak apply sponsor..
especially from kementerian..
i guess kalau kita buat cepat and bersungguh..
probably..
ahh nevermind..

dell sponsor sticker kereta je ceitt..

- buat tag nama..
benda ni aku tak rasa macam beban sangat..
since tak melibatkan kos sangat pun..
sebab kitorang just guna voucher buku 1 malaysia..
untuk beli benda-benda ni..
atleast apa yang kami gunakan pun ni..
untuk tujuan pembelajaran..
ayat cam hampeh..

buat pakai microsoft paint tu yang takleh bla tuhh..

- baju aktiviti..
baju aktiviti ni pada awalnya..
mendapat tentangan daripada most of the team members..
since nampak macam ridiculous and buang duit..
but actually baju ni sangat memainkan peranan dalam keseragaman sesuatu event..
pada awalnya ingat nak makap..
tapi since nak tarik minat semua untuk buat gak..
terpaksa kami tanggung sedikit kos tu..
actually lia jela yang tanggung..
dah dia yang nak amik risk..
adehh..

thanks to the designer (aku tak ingat siapa yang design) and chik (abang ipar) sebab tolong printkan baju..
warna merah adalah untuk peserta dan biru adalah urusetia..


- sediakan doctor untuk pemeriksaan kesihatan..
nasib baik aku ada adik doktor..
and tengah cuti pulak time tuh..
amat rugilah kalau aku tak utilize resources yang ada dengan sepenuhnya..
and in the end..
dengan adanya mereka ini.. 
secara tak langsung kita telah berjaya membuang sedikit masa sementara untuk tunggu VIP..

adik aku ni part-part nak belakon depan kamera ni memang cerdik sangat..

with the doctors...


- and lastly planning the activity.. 
bila fikir balik pasal aktiviti ni..
penat nak brainstorm and sediakan bahan tu..
macam haram penat gila..
nasib baik team bagi kerjasama yang padu..
and siap on time..
thanks guys..

team activiti + yuzi photographer..

ni antara activity yang kitorang plan untuk golongan elderly tersebut..
malas nak tulis satu-satu..
since dah siap buat video bagai..
so probably through video ni.. 
boleh nampak secara general.. 
activity yang telah dijalankan secara tak langsung..


qr code - pendedahan terhadap qr code..



game world - pendedahan terhadap console ps3 and xbox..



draw something - pendedahan terhadap apps untuk draw..



matching apps - pendedahan terhadap application secara general..



ballons - pendedahan terhadap google translate? ahaha..



IT crossword - pendedahan terhadap IT secara general..



jika dilihat kebanyakkan aktiviti..
tidak banyak melibatkan aktiviti fizikal..
since kita sedia maklum peserta datang dari kalangan elderly..
and kita tak tahu sejauh mana tahap kesihatan mereka..
cukup sekadar dapat memberi sedikit pendedahan..
plus kalau nak bercakap pasal teknologi itu sendiri.. 
teknologi itu sendiri sentiasa berubah..
dari masa ke masa..

and definately it was fun..


the committee members..

atleast aku just cerita part yang aku + lia ada buat + campur tangan + faham jelah..
other than that..
aku tak sure sangat..
andai kata ada orang nak buat aktiviti serupa macam ini in the future..
untuk part activity la most probably..
boleh la jadikan ini sebagai reference..
ewah suka-suka je aku..
selambe sudehh..

hehehe..

p/s:
esok exam..
not sure kenapa aku beriya sangat menulis ni..
not buat documentation malas..
adehh..

Sekian.

Tuesday, 17 June 2014

The Father's Day

semua orang pun sedar..
yang seorang bapa..
sangat mainkan peranan yang besar..
dalam sesebuah keluarga..



suatu ketika dahulu..


tapi mereka sering di abaikan..
dalam permainan ini..
anak lelaki akan ikut mak..
anak perempuan akan ikut suami..
atleast itulah yang aku faham..
serba sedikit..
hehe..



aku pun tak nak rapat sangatla..
dengan anak lelaki aku..
nanti in the end..
aku gak yang kecewa..
bila at one point dia dah start..
menjauhkan diri gak..

haha..


nanti kalau pergi sarkas aku nak buat camni gakla kat anak aku..


eventho abah jarang ada di sini..
memandangkan sibuk mencari rezeki untuk menyara keluarga..

tapi still aku percaya..
dengan berkat dan doa daripadanya 

telah membuatkan..
aku menjadi manusia yang sangat hebat!

yeahhh!


aku dan abah yang sangat hebat!


selamat hari abah..
semoga dengan hari abah ini..
semua abah-abah di seluruh dunia akan bekerja lebih keras..
and jasanya akan dikenang sampai bila-bila!

p/s:
banyak sangat benda yang aku dah miss..
tak sempat nak tulis..
sebab terlampau busy..
ahhh..

Sekian.

Friday, 23 May 2014

The 25th Week.

for the past 2 weeks..
i had been waking up early..
untuk menjalankan tanggungjawab aku..
menghantar muhsin ke sekolah di awal pagi..
since umi outstation..
and to be honest..
it is not an easy job for me..
yang selalu bangun lewat..
sebelum melakukan kerja harian..
dan habits yang suka tidur lepas solat subuh..

kadang-kadang aku wonder..
maybe sebab ini jugaklah..
rezeki aku kurang perform..
since tidur selepas subuh..
sering dikaitkan mewarisi kepapaan..
ala..
bukan mewarisi sifat bapa..
dia cenderung ke arah kurang kerterbukaan..
terhadap pintu-pintu rezeki..
which bila aku check balik pada diri ini..
memang sangat benar..
mungkin kebetulan..
tapi bila check balik..
lebih banyak buruknya dari baiknya..
aku rasa tang baik tu..
just part kepuasan tidur lebih masa je..
that's all..

anyway..
thanks to lia..
yang selalu kejut aku bangun awal..
actually selama ni pun..
dia la yang selalu bangun awal ni..
unless ada la something wrong yang aku buat..
which is memang aku tak pernah buat salah pun..
then dia akan tunjuk tanda protes..
dengan membiarkan aku hanyut..
sampai aku terpaksa solat subuh..
around seven..
which is not kewl at all..

and yes..
twenty five weeks of pregnancy..
telah berlalu begitu pantas sekali..
and tanpa aku sendiri sedar..
masa memang tak pernah menunggu kita..
obviously..
dengan perubahan fizikal yang drastik ini..
telah membuatkan aku..
terpaksa menjadi a good listener..
dengan segala keluh kesah..
yang sedang dialaminya..

dan yakinlah..
bahawa semua ini bukanlah suatu azab penyeksaan..
bahkan suatu ujian dan proses..
menghapuskan dosa..
yang perlu dilalui..
ia bukanlah suatu penyakit..
bahkan suatu rahmat dan nikmat..
yang dikurniakan oleh Allah SWT..
sebelum mendapat title seorang ibu..
dan seterusnya..
menempatkan syurga bagi anak-anak ini..
di bawah tapak kakimu..
ewah..
betul ke ayat aku ni..

p/s:
just nak update..
sebab minggu ni tak update langsung..
banyaknya kerja..
adehh..

Sekian.

Friday, 16 May 2014

Birthday Lia.

last sunday..
during mother's day..
was lia's birthday..
at the moment..
kami dekat bentong..
and semua orang pun ada program masing-masing..



dengan abang sibuk dengan ikrar taat setia dengan sultan pahang..
akak sibuk baru pas bersalinkan amir..
mak sibuk dengan kaki bengkak lepas tergelincir..
cik sibuk dengan projek zombie run..
kak ida sibuk dengan anak-anak..
lia sibuk dengan usap perut besarnya..
dan aku..
sibuk membuat kira-kira dengan akaun simpanan..

there wasn't much to do..
tapi untuk fulfill keinginan lia..
untuk nak jumpa mak dia..
sure why not..
bukan selalu pun..



anyway..
happy belated birthday..
semoga menjadi seorang..
anak..
isteri..
dan seterusnya ibu..
yang taat perintah Allah..
rasul dan suami..



kawtim dengan taukey untuk best price..


happy belated birthday.. * gambar lama


p/s:
still busy..
ahh..!

Sekian.

Tuesday, 13 May 2014

The Mother's Day.

umi..
ibu..
mak..
bonda..
mummy..
mama..
mom..
walidah..
amma..


those are the nicknames..

with the same meaning..
same rank..
heheee..


every mom is special..

and same goes to my umi..
who had been wonderful to me..
for each second..
for each moment..



setia disisi..




ignore ijah.. hehehe..


people say..
behind every great/successful man.. 
there stands a woman..
a mother.. 
is one of those woman..
included..


thanks for being there..

p/s:
lama tak update sebab terlalu busy..

Sekian.